1 Eyl 2015

Posta kutusundaki mutluluklar; Postcrossing!



Çoğumuzun posta kutuları faturaların dışında artık işlevini yitirmiş durumda, teknolojinin sağladığı kolaylıklarla birlikte haberleşme yöntemlerinin değişim ve dönüşümü bu kaçınılmaz sonu hazırlamış gibi görünüyor. Bilgisayar, cep telefonları ve çeşitli cep telefonu uygulamalarının esiri olduğumuz şu zamanlarda, üzerine düşünerek, emek vererek en önemlisi samimiyetle yazılan mektup, kartpostal göndermek gibi alışkanlıklarımızı yitirdik. Oysa eminim her insan evinin girişinde duran o küçük kutuda kendine özel gönderilmiş "gerçek" bir şeyler bulmaktan mutluluk duyar. En azından ben duyuyordum ve bunun için bir şeyler yapmaya karar verdiğim bir anda "Postcrossing" ile tanıştım ve sizleri de tanıştırmaktan daha da mutluluk duyacağım.

Postcrossing dünyanın dört bir yanından kartpostal gönderip, alarak posta kutularınızı canlandırabileceğiniz bir oluşum. Bu oluşuma dahil olmak için yapmanız gereken postcrossing.com sitesine girip kendiniz için bir kullanıcı adı alarak hesap oluşturmak. Hesabınızı oluştururken size kartpostal gönderilebilmesi için gereken adres bilgilerinizi doğru olarak girmelisiniz. Adresiniz profilinizde gözükmüyor ve postcrossing adres bilgilerinizin size kartpostal gönderecek kullanıcılar dışında kimseyle paylaşılmayacağını da temin ediyor. Bunun yanında tercihiniz doğrultusunda ayarlar kısmından "kendi ülkemden kartpostal almak istemiyorum" seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Siteye kayıt olduktan sonra profil bilgileri kısmını düzenlemelisiniz, kendinizden, hoşlandığınız şeylerden bahsedecek bir şeyler yazarsanız, size kartpostal gönderecek kullanıcı verdiğiniz bilgiler doğrultusunda size uygun bir kart seçip yollayacaktır. Sizde sitenin size vermiş olduğu adresin kullanıcı profilini inceleyip nasıl kartlardan hoşlanacağını öğrenebilirsiniz. 

Profilinizi istediğiniz şekilde düzenledikten sonra artık kartpostal gönderip, almaya başlayabilirsiniz.  Bunun için sitede "Send a postcard" butonuna tıklayarak bir adres alıyorsunuz ve site size adresle birlikte o adresin kartpostal numarasını veriyor. Burada önemli olan kartpostal numarası yani "Postcard ID". Size verilen Postcard ID 'yi göndereceğiniz kartpostalın bir köşesine mutlaka yazmalısınız. Bu şekilde kartpostal gönderdiğiniz yere ulaştığında alıcı kartın üzerinde olan bu ID'yi sitedeki "Register a postcard" butonuna tıklayarak kaydediyor. Bu sırada isterse kartınızı kaydederken size küçük bir not yazabiliyor.  Sizde gelecek olan kartlarınızı bu şekilde kaydetmelisiniz. Her kartın ID'sinin kendine özel olduğunu unutmayın. Siteyi ilk kullanmaya başladığınızda aynı anda en fazla 5 kart adresi alabiliyorsunuz. Gönderdiğiniz kartların sayısı arttıkça bu limit çoğalıyor. Gönderdiğiniz kartpostal ulaşıp, kaydedildiğinde bilmelisiniz ki size doğru yola çıkan bir kartpostal da var. 

Tavsiye: 

Kartpostalınızı göndermeden önce ya da size gelen kartlar siteye gönderici tarafından yüklenmemişse tarayıp veya bir fotoğrafını çekip siteye yükleyebilirsiniz böylelikle alınan ve gönderilen kartlarınızdan galerileriniz oluşur. Başka kullanıcıların galerilerini gezerek hoşunuza giden kartları favorilerinize de alabilirsiniz. Size kart atacak kullanıcılar kaydettiğiniz kartları görebileceğinden aynı kartı göndermez veya favorilerinize aldığınız kartlardan ne tip kartları beğendiğinizi anlayarak onları ya da onlara yakın kartları gönderebilir. 

Bir postcrossing klasiği ile bitirelim; HAPPY POSTCROSSING! 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder