17 Eyl 2013

Filmekimi 2013

Sinemaseverlerin merakla beklediği etkinliklerden biri olan filmekimi, 28 Eylül- 6 Ekim tarihleri arasında birbirinden merak uyandırıcı filmlerle on ikinci yılında da izleyicileriyle buluşuyor. Lale Kart sahiplerine 18 Eylülde yapılacak ön satıştan sonra 21 Eylül Cumartesi 10:30'da her sene olduğu gibi Biletix, Atlas ve Beyoğlu Sinemaları gişelerinden bilet satışları gerçekleşecek. Bu uğurda özenle yapılan film listeleriyle birlikte cumartesi sabahı istiklal caddesine uzanacak olan bilet kuyruğu şimdiden gözümün önünde canlanıyor. 9 gün boyunca gösterilecek 40'a yakın filmin hepsini izlemek ve istediğimiz her filme bilet bulabilmek elbette mümkün değil ancak tüm filmler içinden benim öne çıkanlar listem şöyle;

İyi seyirler!


SADECE AŞIKLAR HAYATTA KALIR / ONLY LOVERS LEFT ALIVE



Yönetmen:  Jim Jarmusch
Oyuncular:  Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright, Slimane Dazi
İngiltere-Almanya, 2013
DCP / Renkli / 123'
İngilizce; Türkçe altyazılı
A 29 Pz. 21.30 / NC 30 Pt. 19.00 / B 4 Cu. 16.00 / A 6 Pz. 16.00

"Bu fetişist, havalı, güncel, romantik vampir dramının kahramanları Adam ve Eve (ya da Adem ve Havva). Aşkları yüzyıllardır sürmektedir, fakat son derece akıllı ve bir o kadar da ince zevklere sahip bohem entelektüeller olarak dünyanın gidişatı canlarını sıkmaktadır. Hayatın keyfini çıkarmaya bakarlarken, sükunetleri Eve'in ele avuca sığmaz kız kardeşinin gelişiyle bozulur. Zeki oldukları kadar kırılgan çiftimiz çağdaş dünyanın yıkılıp çökmesine tanık olurlarken ayakta kalabilecekler midir? İlk kez Cannes Film Festivali'nde gösterilen Sadece Aşıklar Hayatta Kalır, Jim Jarmusch'un Ölü Adam'dan bu yana çektiği en iyi film olarak övüldü."


BAŞKA SÖZE GEREK YOK / ENOUGH SAID


Yönetmen:  Nicole Holofcener
Oyuncular: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfus, Toni Collette, Catherine Keener, Ben Falcone
ABD, 2013
35 mm / Renkli / 93'
İngilizce; Türkçe altyazılı
A 28 Ct. 13.30 / NC 3 Pe. 13.30 / NC 6 Pz. 11.00

"Amerikan bağımsız sinemasının tanınmış yönetmenlerinden Nicole Holofcener'in yönetmenliğini üstlendiği, ilk gösterimini Toronto Film Festivali'nde yapan Başka Söze Gerek Yok, Haziran ayında kaybettiğimiz, The Sopranos dizisinin yıldızı James Gandolfini'nin rol aldığı son film. Başrolde Gandolfini'ye Seinfeld dizisinde Elaine rolüyle tanıdığımız Julia Louis-Dreyfus eşlik ediyor. Kızına düşkün Albert, eşinden yeni boşanmıştır, tıpkı masöz Eva gibi. Bir partide tanışan Eva ve Albert, yakınlaşmaya ve sonunda görüşmeye başlarlar. Ne var ki, Eva'nın arkadaş olduğu bir kadın müşterisi, bu tatlı denklemi alt-üst edecektir: Albert hakkında kimsenin bilmediği gerçekleri anlatacak olan bu kadın, Albert'ın eski eşidir."


SEN ŞARKILARINI SÖYLE /
INSIDE LLEWYN DAVIS
Yönetmen:  Joel Coen & Ethan Coen
Oyuncular: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Ethan Phillips, John Goodman, Garrett Hedlund
ABD, 2013


DCP / Renkli / 105'
İngilizce; Türkçe altyazılı
A 1 Sa. 11.00 / A 2 Ça. 21.30 / NC 3 Pe. 21.30


2013 Cannes Büyük Ödül


"Müzik tarihinden melankolik, bazen acımasız olduğu kadar da eğlenceli bir dönemi anlatan Coen Kardeşlerin son filmi, genç bir folk şarkıcısının 1961 yılında New York müzik piyasasında tutunma mücadelesini izliyor. New York kışının insafına kalan Llewyn Davis elinde gitarıyla bazılarına kendi yol açtığı türlü aksilikleri aşmaya çabalamaktadır. Ne iş olursa yapmakta, Greenwich Village'daki kafelerden görüşme yapmak üzere boş Chicago kulüplerine savrulup durmaktadır. 1950'lerin "folk dirilişi"nden esinlenen Coen Kardeşlerin Ölü Adam'dan bu yana çektikleri bu en iyi filmde şarkıları, oyuncular kendileri seslendiriyor."


PİSLİKLER / LES SALAUDS


Yönetmen:  Claire Denis
Oyuncular:  Vincent Lindon, Chiara Mastroianni, Julie Bataille, Michel Subor, Christophe Miossec, Alex Descas, Lola Créton, Grégoire Colin
Fransa, 2013


DCP / Renkli / 100'
Fransızca; Türkçe altyazılı

A 29 Pz. 19.00 / NC 30 Pt. 16.00 / B 5 Ct. 19.00 / B 6 Pz. 21.30

"İnsanı hipnotize eden, derin, karanlık, kendi içinde dönüp duran bir intikam hikâyesi anlatıyor Claire Denis'nin son filmi. Hikâyenin kahramanı Marco, bir yük gemisinin kaptanıdır. Kız kardeşi Sandra, onu acilen Paris'e çağırır: Kocası intihar etmiş, işleri bozulmuş, kızı kötü durumdadır. Sandra, bütün olanlardan kudretli işadamı Edouard Laporte'u sorumlu tutmaktadır. Hızır gibi yetişen Marco, Laporte'un metresinin oturduğu binaya taşınır. Fakat kız kardeşinin kumpaslarından haberdar değildir. Akira Kurosawa'nın Warui yatsu hodo yoku nemuru / Kötüler Rahat Uyur filminden yola çıkan Pislikler, ilk gösterimini Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı. Filmin müzikleri yine, daha önce İstanbul Film Festivali'nde özel bir konser veren Tindersticks'e ait."



MAVİ EN SICAK RENKTİR /
BLUE IS THE WARMEST COLOUR
Yönetmen:  Abdellatif Kechiche


Oyuncular:  Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos, Salim Kechiouche, Mona Walravens, Jérémie Laheurte
Fransa, 2013


DCP / Renkli / 179'
Fransızca; Türkçe altyazılı
A 28 Ct. 21.30 / NC 29 Pz. 16.00 / B 30 Pt. 21.30 / A 2 Ça. 16.00

2013 Cannes Altın Palmiye


2013 fipresci Yılın En İyi Filmi

"Mavi renge bambaşka bir anlam yükleyen Abdellatif Kechiche'in son filmi, ilk kez gösterildiği Cannes Film Festivali'nde hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından büyük ilgi görerek festivalin büyük ödülünü kazandı. Başkanlığını Steven Spielberg'in üstlendiği jüri, yönetmen Kechiche'le birlikte başrol oyuncuları Adèle Exarchopoulos ile Léa Seydoux'yu da Altın Palmiye'ye layık gördü. Cinselliğe çekincesiz yaklaşımı ve gerçekçiliğiyle sansür ve sanat tartışmalarına yol açan Mavi En Sıcak Renktir, biri henüz lise öğrencisi diğeri ise mavi saçlı bir sanatçı olan iki genç kızın yıllara yayılan birliktelikleri üzerinden yaşamı ve aşkı sorguluyor."


KİM Kİ-DUK'TAN MOEBIUS / MOEBIUS


Yönetmen:  Kim Ki-duk
Oyuncular:  Cho Jaehyun, Seo Youngju, Lee Eunwoo
Kore, 2013
DCP / Renkli / 89'
Konuşmasız
NC 1 Sa. 16.00 / B 3 Pe. 16.00 / A 4 Cu. 19.00 / B 6 Pz. 16.00

"Konusu nedeniyle ülkesi Kore'de sansür tartışmaları yaratan ve zar zor gösterim izni koparan MoebiusKim Ki-duk'un geçen yıl Pieta ile Altın Aslan'ı kazandığı Venedik Film Festivali'nde Eylül'de ilk kez izleyici karşısına çıktı. Bir ailenin parçalanmasını cinsellik üzerinden ele alan Moebius, arzularına teslim olan bir baba, babasını kıskanan bir oğul ve ikisinin de trajik bir sona sürüklenmesine neden olan bir anneyi izliyor. Anne, kocasının sadakatsizliğini oğlunu yaralayarak cezalandırır. Suçlulukla ezilen baba, tüm bu felaketlerin kaynağı olan kendi cinsel organını keser ve kendini oğluna adar. Yaralar iyileşir, fakat felaketlerin sonu gelmez."


SON DURAK / FRUITVALE STATION

Yönetmen:  Ryan Coogler


Oyuncular:  Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer, Kevin Durand, Chad Michael Murray, Ahna O'reilly, Ariana Neal, Keenan Coogler
ABD, 2013


DCP / Renkli / 84'
İngilizce; Türkçe altyazılı
B 29 Pz. 19.00 / B 30 Pt. 13.30 / A 3 Pe. 21.30 / NC 5 Ct. 11.00

2013 Sundance Büyük Jüri Ödülü, İzleyici Ödülü (ABD Yapımı Dram)


2013 Cannes Gelecek Ödülü (Belirli Bir Bakış)

"Oscar Grant, 31 Aralık 2008 sabahı içinde tuhaf bir hisle uyanır. Nedenini çözemese de bu hissi bir işaret olarak algılar ve kendine bazı sözler verir: Yeni yılda annesine daha iyi davranacak, daha iyi bir eş, dört yaşındaki kızına daha iyi bir baba olmaya çalışacaktır. Ne var ki Oscar, yılbaşı gecesi polis tarafından soğukkanlılıkla vurularak öldürülecektir. Oscar'ın yaşamı ve trajik ölümü, sonraki günlerde bütün ABD ulusunu derinden sarsacaktır. Rolling Stonedergisine göre Sundance Film Festivali'nin en iyi filmi olan Son Durak, gerçek olaylardan esinleniyor."


Ayrıntılı filmekimi 2013 programı için; http://filmekimi.iksv.org/tr/Program.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder